Mentorordningen har som formål å hjelpe med rådgivning, veilede og koordinere for de 25 Agder kommuner til å forebygge radikalisering.
Det kan imidlertid medføre utfordringer å markedsføre en mentorordning til brukerne på denne måten. Merkelappen radikalisert eller sårbar for radikalisering kan oppleves stigmatiserende og fremmedgjørende, og dermed gjøre at brukerne takker nei til et tilbud om mentor. Kommunene har hittil valgt å løse dette på ulike måter. Flere av kommunene har et bredere fokus på utenforskap og integrering.
Det er viktig at mentorordning inngår som ett av flere kommunale tiltak som iverksettes og som utfyller hverandre. Andre relevante tiltak er for eksempel kjernegruppe, bekymringsamtale, barnevernstiltak og annet. Mentorering i seg selv er ikke nok for å forebygge radikalisering og voldelig ekstremisme.
Rekruttering av mentorer, kompetanse og sikkerhet
Mentorene vil bli godtgjort etter nærmere satser. Både det økonomiske og det faglige ansvaret krever avklaring av ansettelsesforholdet?
· Mentorens enkeltmannsforetak
· Kommunen
· ARKIVET freds- og menneskerettighetsenter
Eksempel:
Det er også mulig å bruke mentorer som allerede er heltidsansatte i en kommunal tjeneste, og som får frigjort noen timer i uken for å være mentor. På en slik måte kan man få et større mentornettverk i kommunen. Å bruke allerede kommunale ansatte er positivt med tanke på deres kjennskap til de kommunale strukturene.
De eksisterende mentorordningene, både nasjonalt og internasjonalt, har valgt ulike løsninger på dette, og det finnes trolig ingen fasit på spørsmålet. I noen kommuner kan det være hensiktsmessig å legge ordningen innunder Utekontakt eller SLT-koordinator. NAV, familievern- kontor og barnevernet er andre alternativer, som kanskje kan passe bedre i mindre kommuner. Det er også mulig å se på løsninger som midlertidig ansettelse/ prosjektansettelse i kommunene. Mentorering er nytt for mange kommuner og noen kommuner vil trolig aldri ha behovet for denne tjenesten, mens andre vil ha stort behov. Dette kan by på utfordringer i forhold til økonomi og ansettelse internt i kommunen.
Uavhengig av hvor mentoren plasseres anbefales ansvaret for mentoreringen å ligge i kommunen hvor «mentee/klienten» bor. Vedkommende er avhengig av
flere tjenester fra din lokale kommune. Det anbefales at kommunemedarbeider / SLT og rådmannen inviteres til første møte for å ta de nødvendige avklaringene som
er nødvendig for å få riktig prioritering. Mentorordning må derfor være kjent hos de andre tjenesteyterne i kommunen, slik at mentor kan få best mulig tilgang på
tilbudene hos tjenesteytere som NAV, DPS og andre. Dette er også viktig med tanke på deling av personopplysninger.
Alle 25 kommuner i Agder kan sende søknad om mentorering.
Minstekravet er bekymring for radikalisering, opphold i Norge og bosatt i distriktet. Søknaden skal komme fra kommunen/SLT.
Kriterier som kan brukes, er for eksempel:
- Nær familie som er radikalisert
- Utagerende adferd og interesse for ekstreme ideologier
- Lav tilknytning til arbeidsliv og sosiale strukturer
- Adferd
- Anbefalinger fra offentlige instanser
- Psykisk helse
- Rus
Mentorordningen er avhengig av søknad fra kommunen, tips fra politiet, NAV og andre kommunale tjenester for å komme i kontakt med personer som trenger mentor.